Restaurare pictura Biserica Jirov

Restaurare pictura Biserica Jirov

Lucrarile de restaurare au inceput in 2013, ...... continuare

---------------------------------------------

Sponsori

Alaturi de enoriasii parohiei Jirov, care contribuie continuu la lucrarile de restaurare, au ajutat si:

- Consiliul Judetean Mehedinti

- SC VITICOLA CORCOVA SRL

- SC AVB SECURITY SRL

In prezent se lucreaza in zona pronaosului iar cu ajutorul dumneavoastra, lucrarile vor continua si in acest an.
Doamne ajuta !

---------------------------------------------

Donatii

Donează 3% din cifra de afaceri sau 20% din profit (pers. juridice)

 

 

Radioul Patriarhiei RomaneRadio Trinitas------------------------------------------
Televiziunea TrinitasTrinitas TV------------------------------------------
Ziarul LuminaZiarul Lumina-----------------------------------------
Agenţia de ştiri BASILICA
ISTORIC

Biserica "Sf. Ierarh Nicolae si Sf. Nicodim de la Tismana" - Jirov

     
     În Oltenia sec. XVIII-XIX s-au ridicat şi zugrăvit numeroase biserici care au ca trăsătură definitorie pictura murală exterioară. Datând din 1833, ridicata de obstea satului in frunte cu logofatul Milcu Condescu biserica din Jirov are hramul Sf.Ier. Nicolae si Sf.Cuv. Nicodim de la Tismana si pastreaza pictura murala originala. Pisania pictata  din pridvor, cu litere chirilice, are urmatorul text: ,, ACEASTA SFINT SIDUMNEZAASC BISRICA CESAPRAZAN(U)ASTE HRAMUL SFINTULUI NICOLAE SISFINTULUI NICODIM SA UZIDIT TOT PRIN KELTUALA SIOSTENEALA LOGOFATULUI MILCU CONDESCU SICU AJUTORU TUTULOR MOSNENILOR IN ZILELE PREAOSFINTIEI SALE EPISCOPUL NOSTRU NEOFIT L(A) AN 1883. SIIARASI SAU ZIGRAVIT TOT PRIN KELTUIALA....,, Restul inscriptiei s-a pierdut, dar se regaseste in repertoriul pisaniilor bisericilor din Tara Romaneasca, realizat de N.Iorga, unde este precizata si data sfintirii – 30 iulie 1835. "ZUGRAVI CONSTANDIN, DIMITRIU"

Pisania Bisricii Jirov

     Dimensiunile bisericii: 17,50m x 7m. Bolta naosului se ridica la 6,42m. Biserica are forma de nava, fara turla, cu pridvorul in stil brancovenesc sustinut pe patru stalpi de caramida de forma cilindrica si arcuri in semicilindru.

Pictura este originala, executata in Tehnica “fresco”, intre ani 1833-1835 si se pastreaza destul de bine in pridvor si in , arcatura, din exterior, interiorul fiind afectat de fum si igrasie. Frumusetea si originalitatea picturii, precum si armonia proportiilor arhitecturale ale sfantului lacas au atras atentia specialistilor care au mentionat-o in lucrarile de specialitate( A. Paleologu, V.Dragut, R. Creteanu, etc.) De mentionat ca satul Jirov a mai avut si alte biserici; se cunoaste cu certitudine faptul ca biserica de lemn din satul Ungureni(com. Vagiulesti, jud. Gorj) a fost construita mai intai in satul Jirov de unde la 1835 a fost mutata in Cernaia iar de aici, la 1845, pe locul actual, in satul Ungureni. De asemenea, conform unei traditii intemeiate – consideram noi – se poate afirma ca Sf. Nicodim de la Tismana a construit o biserica la Jirov, pe “dealul bisericii”, toponim existent si in prezent.
Pictura Biserica Jirov

     Parohia Jirov are si un local clopotnita din caramida, cu scara melc din lemn datand din aceeasi perioada cu biserica. Stilul de fotificatie, specific constructiilor din aceasta perioada se mai intalneste si la casa Jirovenilor – urmasii preotului STAN, de la 1830, si de asemenea la casa familiei Boiangiu Ion dar care este din lemn.

Biserica a fost reparata astfel:
• 1890 – s-a consolidate soclul, s-au marit ferestrele
• 1932 – s-a asezat table peste invelitoarea din sita, s-a pardosit,
• 1984 – a fost electrificata
• 1988 – s-a intocmit un proiect de consolidare si reabilitare. Lucrarile s-au realizat prin osteneala parintelui Stefan Camenita intre anii 1990 si 1994.

In prezent, dupa ce s-au obtinut avizele de la MCPN pentru lucrari de consolidare-restaurare si conservare a picturii murale pentru proiectul realizat de dl. restaurator expert ANGELESCU SERBAN ION,si s-au indeplinit procedurile prevazute de regulamente privind licitarea si adjudecarea lucrarilor, s-a contractat lucrarea cu d-na Rogojan-Mihaiu Adina-Lacrimioara, pictor restaurator autorizat si se desfasoara lucrari de spalare, restaurare si conservare care, din lipsa de fonduri, risca sa fie suspendate dupa ce aproape s-au finalizat in sf.Altar si in Naos.
Intreaga lucrare se ridica la suma de 250.000 lei (RON) iar credinciosii parohiei abia au putut stringe pana in prezent -01 august 2014 - suma de aprox. 70.000 lei (sunt aprox. 300 familii ortodoxe, majoritatea someri sau pensionari). Colecta continua de la bunii crestini din parohie dar se intelege ca orice donatie din afara este binevenita si de mare ajutor si, pe aceasta cale, facem un apel de suflet la orcine are posibilitate, credinta in Dumnezeu si dragoste de valorile culturii romanesti, sa ne ajute !

Curte Biserica Jirov

Binecuvanteaza, Doamne pe cei ce iubesc podoaba Casei Tale !

Paroh-pr.Stefan Camenita , telef. 0760 / 661292